Kostråd vid IBD/Crohns sjukdom
Kosten vid IBD
Milt/medelsvårt skov:
För att må bättre under skovet kan du prova att:
- Hellre äta flera mindre måltider, än få och stora. Det ökar möjligheten till ett bra näringsintag och minskar belastningen på tarmen.
- Du kan behöva begränsa mängden starkt kryddad mat, feta måltider, kaffe och alkohol då de stimulerar tarmens rörelser och kan eventuellt ge ökad mängd diarré.
- Äta mer fisk, kyckling, ägg, mjölkprodukter och kött eller vegetariska alternativ för att täcka ditt eventuella ökade proteinbehov.
- Dricka små mängder vätska åt gången, för att öka möjligheten till ett bra vätskeupptag. Under ett skov behöver du oftast dricka mer vätska än normalt för att kompensera den vätska som förloras vid diarré. Vätskeersättning kan behövas vid diarré.
- Minska på intaget av fiberrika livsmedel som grönsaker, baljväxter, frukt, bär och fullkornsprodukter av spannmål, då de kan öka dina symtom. Grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och spannmålsprodukter med mindre fiberhalt tolereras i regel bättre än fiberrika spannmålsprodukter.
- Livsmedel med en grövre fiberstruktur kan ibland ge ökade symtom. Prova att skala, riva, hacka, finfördela eller tillaga de grönsaker, rotfrukter, bär eller frukter som du upplever ger dig ökade problem.
- Under ett skov kan laktos upplevas ge ökade symtom och du kan då må bra av att minska laktosmängden. När skovet är över kan du oftast återgå till samma mängd laktos som du ätit innan.
- En del kan behöva komplettera sin kost med kosttillägg när de har ett längre skov för att undvika undernäring. Rådfråga gärna din dietist vad som är bäst för dig.
Svårt skov
Vid svårt skov får du individanpassade kostråd.
Vid förträngning i tarmarna
Om du har förträngningar kan kost med anpassad konsistens bli aktuellt. Kosten kan behöva ha så kallad mjuk konsistens och det är då viktigt att tugga maten väl. Ibland kan du behöva äta flytande kost och använda kosttillägg. Din dietist kan vägleda dig om val av konsistens. Du bör vara försiktig med sparris, popcorn, stjälkarna på broccoli, hela majskorn, svamp och citrusfrukter men även med nötter, frön och korn av olika slag. För en del kan det hjälpa att koka grönsakerna och passera dem. Trådigt eller hårt stekt kött kan du behöva se upp med och istället välja köttfärsrätter
Livsmedel som kan ge tunnare tarminnehåll
- Torkad frukt, plommon, päron
- Socker och söta produkter i stora mängder
- Saft och juice (i betydande mängder)
- Alkoholhaltiga drycker
Livsmedel som kan ge fastare tarminnehåll
- Pasta, ris
- Vitt bröd
- Banan
Vid besvär med gaser, minska ner på/undvik
- Lök
- Kål och kålrötter
- Baljväxter som ärtor och bönor
- Vissa andra grönsaker (sparris, kronärtskocka, jordärtskocka, selleri, paprika)
- Skal från äpple, päron, gurka, paprika
- Sötningsmedel som slutar på -ol, t.ex. sorbitol, xylitol mm
- Fiberrikt bröd med hela korn/frön
- Kolsyrad dryck
Magknip eller stopp i tarmen är en risk om man vid ett och samma tillfälle äter större mängder av
- Frukthinnor från citrusfrukter
- Hårda skal och kärnor från t.ex. vindruvor
- Ananas, grovt rivna rotfrukter, rå vitkål
- Torkad frukt som fikon, aprikoser mm
- Trådiga grönsaker som broccolistjälkar och sparris
- Svamp
- Hela skaldjur
- Nötter, mandel, jordnötter, popcorn
När symtomen minskat eller vid frånvaro av skov
Så snart du får mindre symtom och känner dig bättre är det viktigt att övergå till vanlig mat enligt Livsmedelverkets råd om hälsosamma matvanor. Du behöver ingen specialkost bara för att du har haft en inflammation i tarmen eller för att förebygga nytt skov.
- All mat kan ingå i hälsosamma matvanor men vissa livsmedel behöver begränsas medan andra ska utökas. Det kan skilja sig mycket på vad man tål och inte tål att äta, man får prova sig fram för att se vad som går bra.
- De flesta mår bra av att äta tre huvudmåltider och några mellanmål. Flera mindre måltider kan vara bättre än få och stora måltider.
- Ät rikligt av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. De innehåller fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver. Har du fortsatt symtom vid intag av dessa, prova att äta dem tillagade eller mixade.
- Mjölkprodukter innehåller många värdefulla näringsämnen. Mjölkprodukter bör därför endast undvikas om du är laktosintolerant eller allergisk mot komjölkprotein. Försök då byta ut till ersättningsprodukter som är berikade med kalcium och D-vitamin.
- Livsmedel som innehåller gluten bör endast undvikas om du har celiaki.
- Ät lagom mycket fett. Fet fisk, rapsolja, olivolja, nötter, mandlar, avokado innehåller nyttigt fett.
Annonser