Cancerrisk
Generellt kan man säga att risken finns där sjukdomen är aktiv och man tror att det är inflammationen i sig själv som via cellförändringar driver det vidare till utveckling av cancer. Vid Crohns sjukdom i tunntarmen finns en kraftigt relativ ökad risk för tunntarmscancer medan den ökade relativa risken för cancer i tjock- och ändtarm vid såväl Crohns som ulcerös kolit inte är lika hög.
Med tanke på detta är det då kanske lite svårförståeligt att vi inom sjukvården ofta bara pratar om risken för tjock- och ändtarmscancer. Orsaken till detta är att det är extremt ovanligt med tunntarmscancer till att börja med (i medeltal under 2000-talet bara 85 nya fall/år i hela Sverige) medan tjock- och ändtarmscancer är vår tredje vanligaste cancerform (i medeltal under 2000-talet 5535 nya fall/år i Sverige). Detta gör att även om risken för tunntarmscancer är upp till 20 gånger förhöjd så är risken nästan försvinnande liten medan den verkliga risken för tjock- och ändtarmscancer, som ju är så vanligt även hos dem utan inflammatorisk tarmsjukdom, blir än mer vanlig.
För att försöka undvika att cancer utvecklas brukar man erbjuda övervakning med endoskopi efter 10 års sjukdom, det är nämligen först då som man i studier sett att risken börjar öka för dem med inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns även en del andra faktorer som verkar öka risken för att utveckla cancer i tjock- och ändtarm och det är framför allt om man blev sjuk i sin tjocktarm i väldigt unga år, har flera släktingar som utvecklat cancer i tarmen eller om man förutom sin tarmsjukdom även har leversjukdomen primär skleroserande kolangit.
Annonser