Ordlista
Abscess
En av kroppen inkapslad varhärd i buken eller vid ändtarmsöppningen.
Anastomos
En av kirurgerna konstruerad skarv/ihopkoppling på tarmen. Kan vara mellan tunntarm-tunntarm, tunntarm-tjocktarm, tunntarm-ändtarm, tunntarm-analkanal, tjocktarm-tjocktarm eller tjocktarm-ändtarm.
Anemi
Blodbrist, en låg halt av de röda blodkropparna i blodet.
Avlastande stomi
Ibland gör kirurgerna en skarv på tarmen som man vill skydda från tarminnehållet under en period och då brukar men göra en stomi uppströms om skarven så att tarminnehållet rinner ut där och alltså inte passerar över skarven på tarmen.
Biologiska läkemedel
Samlingsnamn för läkemedel som utgörs av antikroppar mot specifika molekyler, i IBD-sammanhang framför allt TNF-hämmare som Infliximab och Adalimumab.
Brooke-stomi
En ileostomi där bara slutänden av tunntarmen är framlagd på buken. Är ofta en permanent stomi som man har resten av livet. Kallas även änd-ileostomi.
Bäckenreservoar
En reservoar gjord av tunntarmen som ska ersätta ändtarmens funktion efter att tjock- och ändtarmen opererats bort. Reservoaren kan tillverkas på olika sätt och har fått namn efter den bokstav som reservoaren liknar, J-, S- eller W-reservoar.
Dubbelpipig ileostomi
En ileostomi som oftast är tillfällig där man vill avlasta en sjuk tarm eller skydda en nygjord skarv från tarminnehåll. Tarmen läggs fram med två tarmändar i samma hål vilket underlättar när man senare skall ta bort stomin.
Dysplasi
Cellförändringar i tarmens slemhinna som kan vara ett förstadium till cancer.
Endoskopi
Samlingsnamn för undersökningar av mag-tarmkanalen där man använder ett böjligt instrument (”slang”) med fiberoptik.
Fistel
En gång som bildas från tarmen på grund av att inflammationen leder till att tarmen börjar läcka. Fisteln kan uppstå från tunntarmen, tjocktarmen, ändtarmen eller analkanalen och mynna ut på huden eller in i andra organ, till exempel en annan del av tarmen eller urinblåsan.
Gastroskopi
Slangundersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm där man kan undersöka slemhinnan med fiberoptik.
Ileit
Inflammation i den sista delen av tunntarmen (ileum).
Ileorektal anastomos
En av kirurgerna skapad skarv/ihopkoppling mellan tunntarmen och ändtarmen. Används som ett alternativ att återskapa tarmfunktionen efter att tjocktarmen tagits bort.
Ileostomi
En stomi på tunntarmen som kan vara av olika typ, till exempel änd-ileostomi eller loop-ileostomi.
Immunmodulerande läkemedel
Samlingsnamn för läkemedel som påverkar de vita blodkropparnas celldelning, t.ex. azatioprin.
Kapselendoskopi
Undersökning av tunntarmsslemhinnan där man sväljer en kapsel med inbyggd kamera som tar bilder hela vägen från magsäck till början av tjocktarmen.
Kock-reservoar
En av kirurgerna skapad tunntarmsreservoar som är kontinent (tät) och som mynnar på bukväggen. Man har ett plåster på magen i stället för påse och behöver själv tömma den med en kateter (slang) några gånger per dygn. Kallas också kontinent ileostomi.
Kolit
Inflammation i tjocktarmen.
Koloskopi
Slangundersökning av tjocktarmen där man kan undersöka slemhinnan med fiberoptik.
Kolostomi
En stomi på tjocktarmen.
Kontinent ileostomi
En av kirurgerna skapad tunntarmsreservoar som är kontinent (tät) och som mynnar på bukväggen. Man har ett plåster på magen i stället för påse och behöver själv tömma den med en kateter (slang) några gånger per dygn. Kallas också Kock-reservoar.
Laparoskopi
Titthålskirurgi, en metod där man gör delar eller hela operationen genom små hål. Oftast behöver man göra ett mindre hål i bukväggen också för att ta ut den del av tarmen som tagits bort.
Laparotomi
Operation där man öppnar buken med ett snitt genom bukväggen. Kallas också öppen operation till skillnad från laparoskopi (titthålsoperation).
Loop-ileostomi
En ileostomi som oftast är tillfällig där man vill avlasta en sjuk tarm eller skydda en nygjord skarv från tarminnehåll. Tarmen läggs fram med två tarmändar i samma hål vilket underlättar när man senare skall ta bort stomin.
Perianalt
Området kring ändtarmsöppningen
Permanent stomi
Pouchit
En inflammation i en tunntarmsreservoar (bäckenreservoar eller Kock-reservoar).
Primär skleroserande kolangit
En inflammatorisk sjukdom i gallvägarna som ibland kan komplicera både Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Probiotika
Snälla bakterier som ibland används för att förebygga inflammation i tunntarmsreservoarer (bäckenreservoar och Kock-reservoar).
Proktit
Inflammation i ändtarmen.
Rekonstruktion
Kirurgisk ihopkoppling efter att man haft en tillfällig stomi eller efter att tjock- och ibland även ändtarm opererats bort, till exempel ileorektal anastomos och bäckenreservoar.
Remission
Tillstånd utan sjukdomsaktivitet.
Seton
En tråd eller gummislang som läggs in i en fistel i ändtarmsregionen för att lindra symptomen och underlätta fortsatt medicinsk och kirurgisk behandling.
Sigmoideoskopi
Slangundersökning av nedre delen av tjocktarmen där man kan undersöka slemhinnan med en kamera.
Skov
Tillstånd med pågående sjukdomsaktivitet.
Stenos
Förträngning på tarmen som beror på att inflammationen på sikt leder till skrumpning av tarmens vägg. Detta kan orsaka svårigheter för tarminnehållet att passera och ibland till och med orsaka ”stopp i tarmen”.
Steroider
I dessa sammanhang säger man ibland steroider, vilket då är en förkortning av kortikosteroider som är ett annat namn för kortison.
Stomi
”Påse på magen” där tarmen tömmer sig. Kan vara gjord på olika sätt och med olika delar av tarmen framlagd på buken, kallas ileostomi när sista delen av tunntarmen lagts fram och kolostomi när tjocktarmen lagts fram.
Strikturoplastik
En alternativ kirurgisk metod där man i stället för att ta bort en bit av tarmen med olika metoder skapar en vidgning av tarmen, vanligen genom att man öppnar tarmen på längden och sedan syr ihop öppningen på tvären i stället.
Temporär stomi
En ileostomi som är tillfällig där man vill avlasta en sjuk tarm eller skydda en nygjord skarv från tarminnehåll. Tarmen läggs ofta fram med två tarmändar i samma hål vilket underlättar när man senare skall ta bort stomin.
Änd-ileostomi
En ileostomi där bara slutänden av tunntarmen är framlagd på buken. Är ofta en permanent stomi som man har resten av livet. Kallas även Brooke-ileostomi.
Annonser